Elimination-Comunication (EC): Η δική μου εμπειρία

Στο προηγούμενό μου άρθρο "Elimination-Communication (EC) ή αλλιώς μωρά χωρίς πάνες!!!" σου υποσχέθηκα να επανέλθω με το πώς βιώνω εγώ το Elimination-Communication. Εδώ είμαι λοιπόν για να μοιραστώ μαζί σου αυτή την υπέροχη εμπειρία.

Όπως θα έχεις καταλάβει από τα λεγόμενά μου, μου αρέσουν οι προκλήσεις και το να μάθεις ένα μωρό να κάνει την ανάγκη του στο γιογιό είναι μία πολύ ωραία πρόκληση.

Όπως σου είπα στο προηγούμενό μου άρθρο, όταν διάβασα για την τεχνική του EC ενθουσιάστηκα και θέλησα να το δοκιμάσω κι εγώ!



Ξεκίνησα παρατηρώντας τη μικρούλα μου. Σημείωνα για 2 μέρες πόση ώρα μετά το γάλα και τον ύπνο κάνει τσίσα. 

Η αλήθεια είναι ότι λόγω του ότι είναι χειμώνας δε μπορούσα να την έχω τελείως γυμνή για να βλέπω πότε το κάνει, γι' αυτό μόλις τελείωνε το γάλα της, πηγαίναμε στο νιπτήρα και περίμενα να κάνει τα τσισάκια της. Λόγω του ότι το ξεκίνησα όταν ήταν 2 μηνών, μπορούσα να αντέξω το βάρος για όσο χρειαζότανε αλλιώς δεν πιστεύω ότι θα μπορούσα...

Το ίδιο έκανα και όταν ξύπναγε. Με το που ξύπναγε, πηγαίναμε στο νιπτήρα και περίμενα να τα κάνει. 

Κάθε φορά που τα έκανε σημείωνα τις ώρες σε ένα πινακάκι. Την ώρα που ξύπναγε και την ώρα που έκανε τσίσα. Την ώρα που ξεκίναγε το γάλα της και την ώρα που έκανε τσίσα. Στο τέλος του άρθρου αυτού μπορείς κι εσύ να κατεβάσεις το πινακάκι που με βοήθησε τόσο πολύ! Σου έχω βάλει και ένα παράδειγμα για να δεις πώς να το χρησιμοποιήσεις.

Προς μεγάλη μου έκπληξη συνειδητοποίησα ότι αυτά που είχα διαβάσει ίσχυαν! Η απόσταση της ώρας από την αρχή της δραστηριότητας μέχρι την ώρα που θα έκανε τσίσα ήταν ίδια! Κάποιες φορές μόνο είχε μία απόκλιση 5 λεπτών λιγότερο ή περισσότερο.

Ενδεικτικά να σου πω ότι στη δική μου περίπτωση από όταν ξύπναγε έκανε 5-10 λεπτά να κάνει τσίσα και από όταν ξεκίναγε το γάλα της έκανε 25-35 λεπτά.


www.flickr.com/photos/26344495@N05/


Την τρίτη πλέον μέρα προσπάθησα να το κάνω από μόνη μου. Να μαντέψω δηλαδή πότε έχει έρθει η ώρα να τα κάνει.

Βασιζόμενη στο πινακάκι μου, πηγαίναμε στο νιπτήρα και περίμενα. Με το που πηγαίναμε της έκανα τον ήχο "τσσσσσσ" ώστε σιγά σιγά να μάθει ότι ήρθε η ώρα για τσίσα. Τον ίδιο ήχο έκανα και την ώρα που τα έκανε ώστε να συνδυάσει αυτόν τον ήχο με τη συγκεκριμένη πράξη.

Όταν τελείωνε την ανάγκη της, της έλεγα "μπράβο τσίσα!" γεμάτη ενθουσιασμό και της έδινα ένα φιλάκι και αυτή χαιρότανε και γέλαγε. 

Όλο αυτό γίνεται ακόμα, 3 μήνες μετά. Δε σας κρύβω ότι δεν το πετυχαίνω πάντα και η αλήθεια είναι ότι στεναχωριέμαι αν δεν την προλάβω αλλά πεισμώνω και δεν το βάζω κάτω. Όταν το πετυχαίνω όμως... έχουμε "πανηγύρια" και γέλια!


www.flickr.com/photos/37333113@N03/


Φυσικά και δε μου έχει γίνει έμμονη ιδέα. Μετά το φαΐ πάμε πάντα στο γιογιό (αφού πλέον πήρα και γιογιό γιατί βάρυνε η μπουμπούκα μου) αλλά δεν τη σηκώνω πάντα μετά τον ύπνο για να τη βάλω στο γιογιό. Την αφήνω πολλές φορές να χουζουρέψει γιατί τη λυπάμαι να την ξυπνάω τόσο απότομα. Μόνο αν έχει ξυπνήσει με κέφια τη σηκώνω να τη βάλω στο γιογιό.

Όπως καταλαβαίνεις έχω επιλέξει να κάνω εν μέρει EC αφού και αυτό μπορείς να το κάνεις και να δεις αποτέλεσμα.




Όσον αφορά τα κακάκια της, η αλήθεια είναι ότι δεν το πετυχαίνω σχεδόν ποτέ γιατί η δικιά μου όταν θέλει να κάνει κακά της σφίγγεται (αυτό είναι το σημάδι) αλλά το πρόβλημα είναι ότι την ώρα που σφίγγεται τα κάνει, οπότε δεν προλαβαίνω... Πού θα πάει; Θα το πετύχω κι αυτό κάποια στιγμή...

Αυτή είναι η δική μου εμπειρία προς το παρόν. Τα αποτελέσματα θα φανούν εν καιρώ... 


Εσύ το έχεις δοκιμάσει; Υπάρχει κάτι το οποίο θα ήθελες να προσθέσεις; Ποια είναι η δική σου εμπειρία; Περιμένω τα σχόλιά σου!!!


Φυσικά, μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτησε εδώ.


Μέχρι την επόμενη φορά, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!



Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και κατέβασε τον "Πίνακα παρατήρησης για εκπαίδευση στο γιογιό" ΔΩΡΕΑΝ εδώ!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις