Φαρμακείο για μωρά και παιδιά, παντός καιρού

Είναι γνωστό ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Τόσα χρόνια, και ενώ θα έπρεπε, δεν είχα μπει στη διαδικασία να έχω ένα φαρμακείο στο σπίτι μου για παν ενδεχόμενο και πάντα κάτι θα συνέβαινε και θα τρέχαμε σε εφημερεύοντα φαρμακεία (γιατί εννοείται ότι αν συμβεί κάτι, αυτό θα είναι είτε Σαββατοκύριακο είτε αργία και... τρεχάτε ποδαράκια μου...).

Από όταν έκανα παιδί, είδα τα πράγματα αλλιώς και αποφάσισα να φτιάξω ένα "φορητό" φαρμακείο, ένα φαρμακείο που θα το κουβαλάω πάντα μαζί μου όπου κι αν πάω με το παιδί. Θα είναι μόνιμα στην τσάντα εξόδου-αλλαγής και αργότερα στην τσάντα μου. 

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω στο Ίντερνετ. Επισκέφτηκα άπειρες σελίδες και σημείωσα όλα όσα μου φαινόντουσαν χρήσιμα. Πήγα στη φαρμακοποιό μου, ρώτησα για κάποια σκευάσματα μήπως δεν κάνουν για παιδιά, συμβουλεύτηκα και τον παιδίατρό μου για κάποια άλλα μήπως δεν κάνανε για το δικό μου παιδί και ξεκίνησα να τα αγοράζω σιγά-σιγά. Δεν το έχω ολοκληρώσει ακόμα. Μου λείπουν κάτι λίγα αλλά τα πολλά τα πήρα. Πήρα ένα νεσεσέρ, τα έβαλα όλα μέσα και το κουβαλάω πάντα μαζί μου στην τσάντα. Προσοχή! Μακριά από τον ήλιο! Η τσάντα να είναι πάντα σε σκιερό μέρος!




Έχω ετοιμάσει μία αναλυτική λίστα, με τα φάρμακα κατηγοριοποιημένα, και σου την παρέχω ΔΩΡΕΑΝ σε εκτυπώσιμη μορφή PDF στο τέλος του άρθρου. Μην ξεχάσεις να την κατεβάσεις!


Πάμε τώρα να τα δούμε αναλυτικά.


Για βουλωμένη μύτη ή πυρετό

Θα χρειαστούμε σίγουρα ένα παυσίπονο-αντιπυρετικό όπως το σιρόπι Depon για παιδιά. Όσον αφορά τη δοσολογία, αν το παιδί σου είναι άνω του ενός χρόνου μπορείς να συμβουλευτείς τον πίνακα στην επίσημη σελίδα του Depon. Για κάτω του ενός, συμβουλεύσου τον παιδίατρό σου γιατί πάει ανάλογα με τα κιλά του. Επίσης θα χρειαστούμε φυσιολογικό ορό, αποσυμφορητικό μύτης όπως το Physiomer ή έναν ρινικό αποφρακτήρα τον οποίο θα χρησιμοποιήσεις με τον φυσιολογικό ορό, ένα αντιβηχικό σιρόπι όπως το Mucosolvan, το Mucothiol ή το Bisolvon και τέλος ένα θερμόμετρο κατά προτίμηση ηλεκτρονικό.



Για τσιμπήματα εντόμων και αλλεργίες

Θα χρειαστούμε αντιισταμινικά για αλλεργίες όπως είναι το Xozal, το Zyrtec ή το Soldesanil σε σταγόνες, μία τοπική αλοιφή για τα τσιμπήματα όπως η Fenistil gel ή η Crilen After Nip), μία κρέμα για απλές δερματίτιδες ή τσιμπήματα όπως η Fucicort για το σώμα και η Fucidin-H για το πρόσωπο, ένα εντομοαπωθητικό όπως το Crilen Cream, ένα κολλύριο ματιών όπως το Tobrex και τέλος ένα κιτ αφαίρεσης δηλητηρίου. Αυτό το κιτ κάνει για κάθε είδους δηλητήριο όπως φιδιού, σκορπιού, σφήκας, μέλισσας, κλπ.



Για χτυπήματα

Πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα διάλυμα Betadine, καθαρό λευκό οινόπνευμα και οξυζενέ. Αν δε θέλουμε να κουβαλάμε τόσο ογκώδη πράγματα μαζί μας, αυτά τα 3 μπορούν να αντικατασταθούν από το Octenisept ένα αντισηπτικό το οποίο χρησιμοποιούν ακόμα και στα χειρουργεία και σκοτώνει ακόμα και τον τέτανο! Επίσης θα χρειαστούμε σφραγισμένες αποστειρωμένες γάζες, απλές γάζες, επιδέσμους, μία αυτοκόλλητη ταινία, τραυμαπλάστ, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά μαντηλάκια για τον καθαρισμό μικροτραυματισμών αλλά και των χεριών, ένα ψαλίδι, ένα τσιμπιδάκι, παγοκύστες, μία αντιβακτηριδιακή/ αντιβιοτική κρέμα για αποφυγή λοιμώξεων όπως η Fucidin και η Bactroban και τέλος μία κρέμα επούλωσης πληγών όπως της Hansaplast.



Για τη θάλασσα

Εννοείται πως θα χρειαστούμε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30+ και πάνω, μία κρέμα για ηλιακά ή άλλου είδους εγκαύματα όπως η Proflamine και μία κρέμα after sun.


Για ναυτία και γαστρεντερικές διαταραχές

Θα χρειαστεί να έχουμε προληπτικά κάτι για τη διάρροια όπως το Tasectan και το Rizolyte. Το Rizolyte είναι και διάλυμα ηλεκτρολυτών για την πρόληψη αφυδάτωσης που είναι κάτι που επίσης θα χρειαστούμε. Τέλος θα χρειαστούμε αντιεμετικά όπως το Primperan.




Χρήσιμα τηλέφωνα και άλλα

Πέραν όλων αυτών, καλό είναι να φροντίσουμε να έχουμε γραμμένο σε ένα χαρτί ή μία κάρτα με το τηλέφωνο του παιδιάτρου μας γιατί το κινητό μας μπορεί να μας προδώσει την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Αν πάμε διακοπές, καλό είναι να έχουμε φροντίσει να βρούμε και να γράψουμε το τηλέφωνο του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας της περιοχής, το τηλέφωνο του αγροτικού ιατρείου, το τηλέφωνο του πλησιέστερου φαρμακείου και το τηλέφωνο για αναζήτηση ταξί.

Τέλος χρήσιμο είναι το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεων που είναι 2107793777 και εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας το βιβλιάριο υγείας του παιδιού μας, να ελέγχουμε ότι έχουμε κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την ηλικία του παιδιού μας εμβόλια και εννοείται να έχουμε πάντα μαζί μας οποιαδήποτε ειδική φαρμακευτική αγωγή παίρνει το παιδί μας.




Αυτά είναι τα πράγματα που αποφάσισα να έχω εγώ στο φαρμακείο μου και πιστεύω είναι μία ολοκληρωμένη λίστα. Φυσικά η κάθε μία μανούλα μπορεί να το προσαρμόσει σύμφωνα με τις δικές της ανάγκες. 

Εσύ έχεις φτιάξει το δικό σου φαρμακείο; Αν ναι, τι άλλο έχεις προσθέσει; Αν όχι, μην το καθυστερείς άλλο! Προσέχουμε για να έχουμε γιατί η πρόληψη σώζει ζωές!

Μην ξεχάσεις να κατεβάσεις τη ΔΩΡΕΑΝ αναλυτική λίστα, με τα φάρμακα κατηγοριοποιημένα, στο τέλος του άρθρου!


Φυσικά, μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτησε εδώ.


Μέχρι το επόμενο άρθρο μου, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!!!



Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ τη λίστα "Φαρμακείο για μωρά και παιδιά" εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις