Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί - Simone Davies

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου που είναι στις 23 Απριλίου, σκέφτηκα να σου προτείνω ένα από τα βιβλία που έχω διαβάσει το οποίο βασίζεται στη μέθοδο Μοντεσσόρι και λέγεται "Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί" το οποίο έχει γράψει η Simone Davies, αλλά πριν σου πω για το βιβλίο, ας σου εξηγήσω σε περίπτωση που δεν ξέρεις, τι υποστηρίζει η μέθοδος αυτή. 

Η μέθοδος Μοντεσσόρι βασίζεται στην εκπαίδευση του παιδιού όχι μόνο στη σχολική τάξη αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Υπάρχει μία δυναμική σχέση μεταξύ ενήλικα, παιδιού και μαθησιακού περιβάλλοντος. Δε γεμίζεις απλά το παιδί με πληροφορίες αλλά καλλιεργείς τη δική του έμφυτη επιθυμία να μάθει. Μεγαλώνεις ένα παιδί ανεξάρτητο και υπεύθυνο χωρίς φωνές και τιμωρίες.




Όσον αφορά τώρα το βιβλίο αυτό, είναι ένας τέλειος οδηγός βασισμένος σε αυτή τη μέθοδο ώστε να μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε τη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Είναι γεμάτο φωτογραφίες, παραδείγματα, συμβουλές και χρήσιμες λίστες. Αφορά παιδιά 1-3 ετών. Χωρίζεται σε κεφάλαια κατηγοριοποιημένα ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ανατρέξουμε σε αυτό που θέλουμε.


Περιέχει δραστηριότητες οι οποίες βασίζονται στη μέθοδο Μοντεσσόρι και μας λέει πώς να τις οργανώσουμε και πώς να τις παρουσιάσουμε στο παιδί. Προτιμούμε φυσικά υλικά όπως το ξύλο. 

Οι περισσότερες δραστηριότητες Μοντεσσόρι έχουν αρχή, μέση και τέλος ώστε το παιδί να νιώσει τη χαρά της δημιουργίας και της επίτευξης του στόχου. 

Η κάθε δραστηριότητα τοποθετείται σε ξεχωριστό δίσκο ή καλάθι και περιέχει ο,τιδήποτε χρειαστεί το παιδί για να την ολοκληρώσει μόνο του.


Μας εξηγεί επίσης πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε το σπίτι σύμφωνα με τις μοντεσσοριανές αρχές ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση σε κάθε μέρος του σπιτιού. 

Μία πολύ ωραία ιδέα που μας δίνει είναι να δημιουργήσουμε στο δωμάτιο του παιδιού μια γωνιά ανάγνωσης με μαξιλάρες, βιβλία, σκηνή κ.ά., πράγμα το οποίο φυσικά και έχω κάνει οπότε θα αναφερθώ πιο αναλυτικά σε αυτό σε άλλο άρθρο μου. Το παιδί θα λατρέψει το διάβασμα με αυτό τον τρόπο!




Άλλο ένα κεφάλαιο που περιέχει αυτό το βιβλίο έχει να κάνει με το πώς να μεγαλώσουμε ένα παιδί με περιέργεια που νιώθει πως το βλέπουν και το ακούν. 

Τα 5 συστατικά για να το πετύχουμε αυτό σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, είναι να εμπιστευτούμε το παιδί, να του παρέχουμε ένα πλούσιο μαθησιακό περιβάλλον, να του δώσουμε όσο χρόνο χρειαστεί χωρίς βιασύνες, να του προσφέρουμε ασφάλεια συναισθηματική και σωματική και τέλος να του καλλιεργήσουμε το αίσθημα του θαυμασμού και της απορίας.

Μας λέει να αποδεχτούμε το παιδί και να του επιτρέψουμε όλα τα συναισθήματα αλλά όχι όλες τις συμπεριφορές


Στο έκτο κεφάλαιο αναλύει το πώς να καλλιεργήσουμε τη συνεργασία και την υπευθυνότητα του παιδιού χωρίς απειλές, δωροδοκίες και τιμωρίες, θέτοντας όρια και πώς να θέσουμε όρια.


Από το έβδομο κεφάλαιο και έπειτα περνάει στο πώς γίνονται όλα αυτά στην πράξη και πώς αντιμετωπίζουμε τυχόν δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.




Όπως μπορείς να καταλάβεις, είναι ένας πλήρης οδηγός για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη μέθοδο Μοντεσσόρι και να γίνουμε πιο ήρεμοι, πιο ευγενικοί και πιο συνειδητοποιημένοι γονείς. 

Αυτό το βιβλίο με έκανε να δω τα πράγματα από την οπτική των παιδιών και όχι από τη δική μου οπτική. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν σε ενδιαφέρει αυτή η προσέγγιση πρέπει να το πάρεις οπωσδήποτε. Θα σου λύσει τα χέρια!


Φυσικά, μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτησε εδώ.


Μέχρι το επόμενο άρθρο μου, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!!!


Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις