Εισαγωγή στερεών τροφών: απορίες και συμβουλές

Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα στήλη, αυτή των συνταγών! Όταν ξεκινήσαμε την εισαγωγή στερεών τροφών μου φάνηκαν όλα βουνό και πελάγωσα! Πολλές μαζεμένες πληροφορίες και στο μυαλό μου όλα είχαν γίνει ένα κουβάρι. Σκέφτηκα λοιπόν ότι πολλές μανούλες ένιωσαν και θα νιώσουν όπως εγώ, οπότε θα προσπαθήσω να σου το κάνω πιο εύκολο, δίνοντάς σου απλές συνταγές για το μωράκι σου αλλά και για το/ τα παιδάκι/ -ια σου. 




Πριν από όλα όμως, θα ήθελα να σου πω κάποια πραγματάκια που έμαθα από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. 

1) Κάθε παιδίατρος έχει ένα δικό του πλάνο για το πώς και το πότε θα μπει το μωρό στον υπέροχο κόσμο των στερεών τροφών. Ο δικός μου θέλησε να ξεκινήσουμε όταν ήταν πεντέμιση μηνών με το απογευματινό γεύμα δίνοντας στη μικρούλα μου ρυζάλευρο τις πρώτες 7 ημέρες, ύστερα μπορούσα να αλλάξω δημητριακό ή να προσθέσω κάτι ακόμα. 

2) Κάθε καινούριο υλικό που προσέθετα θα έπρεπε να γίνεται μετά από 3 ημέρες δοκιμής για τυχόν αλλεργίες. 

3) Η ποσότητα κάθε καινούριου υλικού έπρεπε να είναι 2 κουταλάκια τη φορά για τον ίδιο λόγο (για τυχόν αλλεργίες). 

4) Στην αρχή που το μωρό δεν τρώει πολύ, έπρεπε να υπολογίζω την ποσότητα που έτρωγε ώστε την υπόλοιπη να της τη συμπλήρωνα με γάλα. Αυτό θα το έκανα μέχρι να φτάσει να τρώει 200-250 γραμμάρια στερεάς τροφής. 

5) Μαζί με την εισαγωγή τροφών ξεκινούσε και το νεράκι. Έπρεπε μετά το γεύμα να της δίνω να πίνει νερό το οποίο πρώτα το έβραζα και το άφηνα να κρυώσει. Δεν είχε σημασία πόσο νερό θα έπινε για αρχή, μπορεί να μην έπινε και καθόλου επειδή ήταν άνοστο και δεν της άρεσε. Σημασία είχε να μάθει την κίνηση, ότι δηλαδή μετά το φαγητό πίνουμε νερό. 

Αυτά μου είπε ο παιδίατρος μου, αυτά σου λέω. Φυσικά η κάθε μία πρέπει να ακολουθήσει αυτά που θα της πει ο δικός της παιδίατρος. Θεωρώ όμως ότι πάνω κάτω αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές. 




Σχετικά με τα τρόφιμα τώρα, θα πρέπει να προτιμάμε φρούτα και λαχανικά εποχής επειδή αυτά έχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα. Εγώ, εκτός αυτού, προσπαθώ, όσο μπορώ, να αγοράζω βιολογικά προϊόντα για να είμαι σίγουρη ότι παίρνω τα καλύτερα ποιοτικά. Φυσικά κανείς δε μου εγγυάται ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που πουλάνε ως βιολογικά είναι κιόλας, αλλά τουλάχιστον έτσι νιώθω πιο ήσυχη. 


Όσον αφορά το ρυζάλευρο, της έδωσα ένα κουτί για αρχή όπως μου είπε ο παιδίατρος. Όταν όμως τελείωσε, πήρα ένα ακόμα ώστε να αρχίσω να προσθέτω ένα επιπλέον δημητριακό ανά 3 ημέρες μέσα στο ρυζάλευρο και όταν τελείωσα με τα δημητριακά που ήθελα να τρώει η μικρούλα μου, έφτιαξα ένα μείγμα δημητριακών και ρίχνω δύο κουταλιές από αυτό στη φρουτόκρεμα. Όπως καταλαβαίνεις δεν ήθελα να της δίνω τυποποιημένα τρόφιμα τα οποία, είτε φανερά είτε κρυφά, περιέχουν ζάχαρη και ποιος ξέρει τι άλλο... 

Της φτιάχνω για δεκατιανό μία φρουτόκρεμα με 2 φρούτα και 2 κ.σ. από το μείγμα δημητριακών και για απογευματινό 2 διαφορετικά φρούτα με το ίδιο μείγμα δημητριακών. 

Σκέτο το μείγμα δημητριακών βρασμένο με νερό είναι "λάσπη", δεν τρώγεται ευχάριστα και δεν το ήθελε η μικρούλα μου, γι' αυτό και έκανα αυτή την "πατέντα" με τις 2 διαφορετικές φρουτόκρεμες. Έτσι τρώει τα δημητριακά με ευχαρίστηση και ταυτόχρονα λαμβάνει διάφορες βιταμίνες από τα διαφορετικά φρούτα. 


Επίσης θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή γιατί στην αρχή μπορεί να μην τρώει. Αν δούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, κάνουμε ένα διάλειμμα 10 ημερών και ξαναδοκιμάζουμε. Άλλωστε η κύρια τροφή του παιδιού τον πρώτο χρόνο είναι το γάλα. 

Κλείνοντας, θα πρέπει να ξέρεις ότι, ειδικά στην αρχή, ο καλύτερός σου φίλος θα είναι ο νεροχύτης σου. Πιατάκια, κουταλάκια, κατσαρολάκια, μούλτι, μπλέντερ και δε συμμαζεύεται... Θα είναι δύσκολο αλλά θα είναι επίσης μία αξέχαστη εμπειρία γεμάτη ευτράπελα και γέλια. Αυτή η ξινισμένη φατσούλα ενός μωρού που δεν του αρέσει αυτό που δοκιμάζει είναι όλα τα λεφτά 😍


Φυσικά, μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτα εδώ.


Μέχρι το επόμενο άρθρο μου, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!!!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις