Δήμητρα Κασκάνη: Το flamenco για εμένα είναι ανάσα, είναι τρόπος ζωής, είναι έρωτας…

Γλυκιά μου μανούλα, σου έχω την απόλυτη πρόταση! Διεθνής Ημέρα Flamenco σήμερα στην Ισπανία και έχουμε μία επίτιμη καλεσμένη! Η Δήμητρα Κασκάνη είναι μία καταπληκτική δασκάλα flamenco με απίστευτες γνώσεις μιας και είναι από τις ελάχιστες δασκάλες flamenco που έχουν σπουδάσει αυτό το είδος χορού. Δίνει σημασία στους μαθητές της και στην ουσία της τέχνης του flamenco. Στη σχολή χορού της Contra Tiempo λειτουργεί τμήματα παιδικά και ενηλίκων. Γιατί λοιπόν να μη δώσουμε στο παιδί μας την ευκαιρία να "μυηθεί" στην ισπανική κουλτούρα; Να κάνει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα που θα βοηθήσει, το σώμα, την ψυχή, το καρδιαγγειακό σύστημα, τον απόλυτο συντονισμό του σώματος με το μυαλό και πολλά ακόμα που μας περιγράφει αναλυτικά η Δήμητρα. Πάμε να τη γνωρίσουμε;




Μίλησέ μου για τη σχολή Contra Tiempo την οποία διατηρείς στο Περιστέρι από το 2011.

Ήταν όνειρό μου με το που ξεκίνησε η επαφή μου με αυτό το είδος χορού που έγινε πραγματικότητα να φτιάξω τον δικό μου χώρο τέχνης στον οποίο θα μπορώ να δουλεύω και να εκφράζομαι με ελευθερία, με τους δικούς μου όρους, το δικό μου πλαίσιο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολής να δουλεύουμε όπως και όποτε θέλουμε. Θα ήθελα (πράγμα το οποίο συμβαίνει) να νιώσουν τη σχολή το καλλιτεχνικό τους στέκι. Να έρχονται να μελετούν, να παρακολουθούν ταινίες σχετικές με το αντικείμενο, να ανταλλάσσουν απόψεις, βήματα, χορογραφίες.

 

Ακολουθείς συγκεκριμένη μέθοδο στη διδασκαλία σου;

Στο πλαίσιο του μαθήματος γίνεται εκμάθηση τεχνικής κορμού, ποδιών, ρυθμολογία, χορογραφία. Ως μουσικός δίνω μεγάλη βάση στην μουσικότητα όπου είναι και ένα από τα ζητούμενα του φλαμένκο.




Τι τμήματα λειτουργούν στη σχολή σου;

Στην σχολή μου λειτουργούν τμήματα όλων των επιπέδων και όλων των ηλικιών. Επίπεδο από αρχάριο έως και επαγγελματικό καθώς επίσης και τμήματα του συστήματος εξετάσεων της Spanish Dance Society.




Από ποια ηλικία μπορεί να ασχοληθεί κανείς με το flamenco;

Από 4 ετών έως… οι καλλιτέχνες δεν έχουμε ηλικία... (γέλια)


Ο κόσμος προτιμάει το flamenco; Για ποιο λόγο;

Το flamenco χτυπά στην καρδιά των Ελλήνων. Είναι μία τέχνη που αγγίζει πολύ είτε επειδή βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή της Μεσογείου με τους Ισπανούς και πιο συγκεκριμένα με τους Ανδαλουσιανούς είτε γιατί και οι Έλληνες είναι ένας λαός γεμάτος πάθος.

 


Τι δεξιότητες αποκτά όποιος επιλέγει αυτό το είδος χορού;

Το flamenco είναι ο χορός που εκτός από ύμνος στο πάθος αποτελεί μία εξαιρετική καρδιαγγειακή άσκηση. Με τα χτυπήματα των ποδιών και την ταυτόχρονη κίνηση των χεριών το σώμα αποσυντονίζεται. Η ταχύτητα και η αντοχή αυξάνουν την ευελιξία του σώματος, την ικανότητα των πνευμόνων, αλλά και τη μυϊκή δύναμη.

Οποιαδήποτε μορφή τέχνης βρίσκεται στην υπηρεσία της
ανθρώπινης ανάγκης να εκφράσει βαθύτερες ψυχικές ενορμήσεις, επιθυμίες και συγκρούσεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι άδηλες και άρρητες σε συνειδητό επίπεδο, στο βαθμό δηλαδή που κανείς είναι σε θέση να προσδιορίσει το νόημα των πράξεων του. Αυτή η πτυχή των τεχνών, η δημιουργικότητα και η εκφραστικότητα είναι κάποιες από τις πιο γοητευτικές 
 ανθρώπινες λειτουργίεςΉδη, από την απαρχή της μελέτης και της διερεύνησης του ανθρώπινου ψυχισμού, η συσχέτιση της τέχνης με την ψυχανάλυση αποτελούσε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ζήτημα, καθώς μέσα από την τέχνη πολλές φορές κανείς καταφέρνει να δώσει νόημα σε κάτι που έως εκείνη τη στιγμή είναι παντελώς άγνωστο και την ίδια στιγμή να εκφορτιστεί με αυτόν τον τρόπο ένα περίσσευμα εσωτερικής ενέργειας που διαθέτει.



Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με το flamenco και τι σημαίνει για εσένα;

Ξεκίνησα από 3 ετών με κλασικό μπαλέτο, σύστημα Vaganova και το ολοκλήρωσα κιόλας. Κάποια στιγμή άρχισα να έχω παραπάνω καλλιτεχνικές ανησυχίες σε σχέση με τον χορό και αναζήτησα άλλα μονοπάτια… Συνετέλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν μουσικά ερεθίσματα στο σπίτι μου, ένα ταξίδι και 2 καδράκια με φλαμένκο χορευτές σε ένα σπίτι παππούδων.

Το flamenco για εμένα είναι ανάσα, είναι τρόπος ζωής, είναι όλα όσα θέλω να πω και τα αποτυπώνω στον χορό μου. Είναι αγκαλιά, είναι ζωή, είναι έρωτας…

Είναι πολλά…


Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Ένα όνειρο που είχα στο μυαλό μου κάποιον καιρό και που εδώ και 6 μήνες έχει γίνει πραγματικότητα ήταν το να αλλάξω χώρο και να μεταφερθούμε σε μεγαλύτερο και πιο διαφορετικό έχοντας στόχο να γίνονται διάφορα δρώμενα καλλιτεχνικά.

Όσο για επόμενα σχέδιά μου, θα μου επιτρέψεις να τα επικοινωνήσω μόλις υλοποιηθούν.

Σημασία έχει το ότι η έμπνευση είναι ανεξάντλητη και πάντα γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα.


Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και σου εύχομαι να μη σταματήσεις ποτέ να είσαι τόσο παθιασμένη για αυτό που κάνεις.

Κι εγώ σε ευχαριστώ.



Η Δήμητρα Κασκάνη διατηρεί τη σχολή χορού flamenco Contra Tiempo στο Περιστέρι από το 2011 και είναι η πρώτη εξειδικευμένη σχολή που διαδίδει την τέχνη του flamenco στα Δυτικά Προάστια. Λειτουργούν τμήματα για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα με πρωινά και απογευματινά μαθήματα.


Διεύθυνση: Φιλικών 58, 12131, Περιστέρι (κοντά στο μετρό του Αγίου Αντωνίου)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105757516

Ιστότοπος: Contra Tiempo


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις