Ιδέες για να φτιάξεις μια γωνιά διαβάσματος για το παιδί σου

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη του διαβάσματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πόσο μάλλον στα παιδιά. Πώς όμως θα κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, να το ζητάνε και να το προτιμούν έναντι των οθονών; Μα φυσικά φτιάχνοντας μία ελκυστική και "ζεστή" γωνιά διαβάσματος που δε θα θέλουν να αποχωριστούν. Μία γωνιά που θα τους εμπνέει ηρεμία και γαλήνη και θα τους "καλεί" να πάνε και να περάσουν χρόνο εκεί, είτε μόνα τους είτε, φυσικά, μαζί μας...




Μία πολύ ωραία ιδέα είναι να τη δημιουργήσουμε παρέα ώστε να συμμετέχουν και αυτά στη διαδικασία και να βάλουν το δικό τους γούστο. Με αυτό τον τρόπο θα περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί τους αλλά και θα τη δημιουργήσουν όπως τους αρέσει περισσότερο ώστε να θέλουν να πηγαίνουν να κάθονται εκεί και να διαβάζουν βιβλία από μόνα τους. Αν έχουμε παραπάνω από ένα παιδιά, μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί και ο καθένας να βάζει τη δική του "πινελιά". 




Μία "ζεστή" γωνιά διαβάσματος θα μπορούσε να έχει ένα δικό της χαλάκι ώστε να οριοθετούμε το μέρος. Εμείς διαλέξαμε ένα στρογγυλό χαλάκι από αυτά που μοιάζουν με φλοκάτη, πολύ μαλακό και χουχουλιάρικο σε λαχανί χρώμα για να "τραβάει" τα βλέμματα (να μας "καλεί" να πάμε εκεί) αλλά και να μην κουράζει το μάτι.




Για περισσότερη οριοθέτηση αλλά και για να προσελκύει πιο πολύ τα παιδιά, θα μπορούσαμε να βάλουμε μία σκηνή από αυτές τις ινδιάνικες που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή μία κουρτίνα σαν τις κουνουπιέρες. Αυτά δίνουν την αίσθηση στο παιδί ότι έχει το δικό του "σπιτάκι", πράγμα το οποίο τρελαίνονται να φτιάχνουν όλα τα παιδιά. Έτσι θα θέλουν να περνούν πολύ χρόνο εκεί μέσα.




Φυσικά δε θα μπορούσανε να λείπουνε τα μαξιλάρια... Βάλε όσα περισσότερα μαξιλάρια μπορείς και άσε το παιδί σου να διαλέξει ποια θα βάλει ή ποια θα αγοράσετε. Τα μαξιλάρια εκτός του ότι δίνουν μία πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο χώρο, δίνουν και την άνεση που χρειάζεται μία τέτοια γωνιά.




Δε νοείται γωνιά διαβάσματος χωρίς βιβλία... Πάρε μία μικρή βιβλιοθήκη ή, αν δεν έχεις πολύ χώρο στη διάθεσή σου, πάρε δύο - τρία καλαθάκια και βάλε μέσα τα αγαπημένα βιβλία του παιδιού. Μπορείτε να πάτε να αγοράσετε μερικά ακόμα γιατί η αίσθηση του καινούριου είναι πάντα πιο ελκυστική: καινούρια βιβλία σε καινούριο μέρος που θα τα διαβάζουμε είναι ένας δυνατός συνδυασμός...


Τέλος, μπορούμε να διακοσμήσουμε τη γωνιά μας με λαμπάκια χριστουγεννιάτικα τα οποία τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να τα βρούμε σε πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων!


Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, πρότεινε στα παιδιά ιδέες, βγείτε για ψώνια και περάστε στην υλοποίηση της δικής σας γωνιάς διαβάσματος! Περιμένω εντυπώσεις και φωτογραφίες στα σχόλια! Και μην ξεχνάς, διαβάζοντας βιβλία στη γωνιά διαβάσματος, περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί αλλά και του δημιουργείς τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις... 


Φυσικά, μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτησε εδώ.


Μέχρι την επόμενη φορά, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις