Λέμε ναι στη διγλωσσία!

Αν και ακόμα υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν το αντίθετο, έρευνες έχουν δείξει ότι η καταλληλότερη ηλικία για να μάθει ένα παιδί μία ξένη γλώσσα είναι μεταξύ 3-5 χρονών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος του παιδιού σε αυτές τις ηλικίες δουλεύει στο μάξιμουμ ώστε να λάβει όλα τα ερεθίσματα και να αναπτυχθεί. 




Για την ακρίβεια, είναι γνωστό της πάσης πλέον, ότι ένα παιδί μέχρι τα 7 του χρόνια είναι ένα σφουγγάρι που ρουφάει ό,τι υπάρχει γύρω του. Από τα 7 και μετά, χρειάζεται να καταβάλει προσπάθεια για να μάθει το οτιδήποτε.

Το να μάθει λοιπόν μια ξένη γλώσσα είναι μία φυσική διαδικασία όπως ακριβώς είναι το να μάθει να περπατάει, να μιλάει και να γίνεται σιγά - σιγά ανεξάρτητο.

Φυσικά δε μιλάμε για την εκμάθηση μιας γλώσσας όπως τη μαθαίνουμε εμείς, με κανόνες, μετάφραση, αποστήθιση και ούτω καθεξής. Μιλάμε για τη βιωματική μάθηση μέσα από παιχνίδια, τραγουδάκια και καθημερινή επαφή με τη γλώσσα. 

Όπως επίσης, δε μιλάμε για αυτό που βλέπω πολύ συχνά γύρω μου, εκεί που μιλάς ελληνικά στο παιδί να του πετάς και καμιά λέξη αγγλική τύπου "Πάμε να παίξουμε τώρα! Let's go!" ή "Δώσε μου το water please", γιατί ναι, εκεί θα γίνει σύγχυση των γλωσσών και θα μπλεχτεί το παιδί.

Μιλάμε στο να αφιερώνουμε συγκεκριμένο χρόνο καθημερινά και ίσως, σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, όπου θα μιλάμε ΜΟΝΟ αυτή τη γλώσσα. Για παράδειγμα, αφιερώνουμε μία ώρα την ημέρα, είμαστε στο δωμάτιο και παίζουμε μιλώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τη γλώσσα που θέλουμε να μάθει. 

Σαφώς, εννοείται ότι αν δεν έχεις την κατάλληλη προφορά και τις απαραίτητες γνώσεις για να μιλάς αποκλειστικά σε αυτή τη γλώσσα, καλό θα ήταν να το γράψεις το παιδί σου σε κάποιο φροντιστήριο ή να πάρεις κάποιον δάσκαλο ο οποίος να ασχολείται με αυτές τις ηλικίες, γιατί αλλιώς θα τα μάθει λάθος, οπότε δεν έχει νόημα. 


Coloreo aprendiendo el alfabeto español: Ένα e-book που θα βοηθήσει το παιδί σου να κάνει ένα πολύ ωραίο ξεκίνημα στον υπέροχο κόσμο των ισπανικών...


Αν αναρωτιέσαι αν θα τα μπλέξει λόγω του ότι ακόμα δεν έχει κατακτήσει τη μητρική του γλώσσα, σου απαντάω πως όχι, γιατί πολύ απλά, η προφορά είναι άλλη και, εκτός αυτού, με αυτό τον τρόπο το κάνουμε να συνδυάσει την ξένη γλώσσα με μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, οπότε γνωρίζει ότι στην τάδε δραστηριότητα μιλάμε την τάδε γλώσσα ενώ στην καθημερινότητα μιλάμε τη μητρική μας γλώσσα.


¿Qué puede ver Rebeca la abeja?: E-book για παιδάκια 1-5 ετών που τώρα αρχίζουν να μαθαίνουν ισπανικά και τα βοηθάει να μάθουν βασικές λεξούλες με έναν απλό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο.


Θέλω να αναφερθώ επίσης στα πλεονεκτήματα του να μάθει ένα παιδί σε αυτές τις ηλικίες μία ξένη γλώσσα. Όπως είναι γνωστό, σε αυτές τις ηλικίες, αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού, παίρνει ερεθίσματα και μαθαίνει, οπότε μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα αναπτύσσονται περισσότεροι νευρώνες οι οποίοι θα του αυξήσουν την ευφυΐα και την ικανότητα να μαθαίνει πιο εύκολα. Επομένως, αν του δώσεις τη δυνατότητα να μάθει μία ξένη γλώσσα, θα τη μάθει πραγματικά σαν τη μητρική του γλώσσα, τόσο εύκολα και αβίαστα, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Άλλα πλεονεκτήματα είναι ότι αποκτά ευχέρεια στο να λύνει προβλήματα, έχει υψηλές αποδόσεις στο σχολείο, έχει καλύτερη μνήμη και διαχειρίζεται καλύτερα καταστάσεις στη ζωή του γιατί, πολύ απλά όπως ανέφερα παραπάνω, έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι νευρώνες από ένα παιδί που δεν έχει μπει στη διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας στην κατάλληλη αυτή ηλικία.

Πώς μαθαίνει ένα παιδί σε αυτές τις ηλικίες; Είναι πολύ απλό! Με παιχνίδια, τραγούδια, χειροτεχνίες και καθημερινή επαφή με τη γλώσσα. Όπως καταλαβαίνεις, μιλάμε για βιωματική μάθηση. Μάθηση, διασκέδαση και παιχνίδι μαζί. 




Αν θέλεις κι εσύ να δώσεις στο παιδί σου ένα σημαντικό εφόδιο που θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, σου έχω μία πρόταση! Ανοίγω δοκιμαστικό τμήμα για βιωματική μάθηση ισπανικών για μανούλες με παιδάκια έως 4 χρονών! Λέω δοκιμαστικό γιατί δεν ξέρω αν μπορεί να λειτουργήσει σε αυτές τις ηλικίες το διαδικτυακό μάθημα, αν και με τη βοήθειά σου πιστεύω ότι θα λειτουργήσει. Να σου πω ότι είμαι σίγουρη ότι λειτουργεί στο δια ζώσης γιατί πάμε με την κόρη μου αγγλικά από όταν ήταν 22 μηνών και βλέπω ότι όντως λειτουργεί. Καταλαβαίνει πολλά πράγματα, έχει αρχίσει να απαντάει δειλά δειλά (είναι 3 χρονών τώρα) και δε μπερδεύει τις γλώσσες! 


➡️ Θέλω να δηλώσω συμμετοχή! ⬅️


Θέλω λοιπόν να σε προκαλέσω αλλά και να σε προσκαλέσω να δούμε μαζί αν λειτουργεί και διαδικτυακά. Αν δε λειτουργεί, δε θα έχεις χάσει απολύτως τίποτα! Ίσα ίσα, θα έχεις κερδίσει πολύ και ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου μιας και το συγκεκριμένο σύστημα εκμάθησης απαιτεί να αφιερώσεις έστω και λίγο χρόνο την ημέρα με το παιδί σου! 😉 Μπες εδώ να μάθεις περισσότερα για το πρόγραμμα! Μην καθυστερείς! Οι εγγραφές θα είναι ανοιχτές μόνο για λίγο!


➡️ Θέλω να δηλώσω συμμετοχή! ⬅️


Φυσικά, μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτησε εδώ.


Μέχρι την επόμενη φορά, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις