Διάβασμα σημαίνει πλούτος!

Την περασμένη Παρασκευή ο παιδικός σταθμός που πηγαίνει η τριών χρονών κορούλα μου ξεκίνησε μία αξιέπαινη δράση ώστε τα παιδιά να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στο προνήπιο. Πρόκειται για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη όπου κάθε Παρασκευή θα διαλέγουν τα παιδιά ένα βιβλίο από αυτά που διαθέτει το σχολείο, θα το παίρνουν μαζί τους, θα το διαβάζουμε μαζί όσες φορές θέλουμε και τη Δευτέρα θα το επιστρέφουνε. 




Με αφορμή λοιπόν αυτή την καταπληκτική ενέργεια, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο με όλα τα οφέλη που προσφέρει η συστηματική ανάγνωση βιβλίων από πολύ μικρή ηλικία, μιας και το διάβασμα είναι εφόδιο ζωής σε όλους τους τομείς της ζωής μας...




Πάμε να τα δούμε λοιπόν ένα προς ένα;


Ανάπτυξη της φαντασίας
Το διάβασμα αναπτύσσει τη φαντασία και το δημιουργικό τρόπο σκέψης χάρη στις υπέροχες εικόνες που έχουν τα παιδικά βιβλία. Τα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν, βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες  δημιουργούν από μόνα τους καταπληκτικές ιστορίες. Τα παιδιά που ξέρουν να διαβάζουν, βλέποντας όλες αυτές τις εικόνες μεταφέρονται στον κόσμο της ιστορίας και τον ζούνε από μέσα φαντάζοντας διάφορα πράγματα.


Γλωσσική ανάπτυξη
Το διάβασμα βοηθάει στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας και του λεξιλογίου των παιδιών λόγω της καθημερινής επαφής τους με πληθώρα λέξεων και φράσεων.


Συναισθηματική νοημοσύνη και κοινωνικότητα
Οι ιστορίες που βρίσκουμε στα παιδικά βιβλία βοηθάνε τα παιδιά να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους, όπως επίσης τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους.


Ενίσχυση της κατανόησης
Η ανάγνωση ενισχύει την ικανότητα των παιδιών να κατανοούν τα κείμενα και να εξάγουν συμπεράσματα, πράγμα το οποίο θα τα βοηθήσει αργότερα στην εκπαίδευση αλλά και στην επίλυση προβλημάτων.


Συγκέντρωση και υπομονή
Με το διάβασμα τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να επικεντρώνονται και να παραμένουν συγκεντρωμένα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα καθώς διαβάζουν. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύονται στην υπομονή και στην αυτοσυγκέντρωση.


Καλλιέργεια κριτικής σκέψης και ηθικής
Τα παιδιά που διαβάζουν είναι εξοικειωμένα με διλήμματα και με το τι είναι ηθικό και τι όχι, οπότε είναι περισσότερο ικανά να αντιληφθούν την ηθική διάσταση των επιλογών τους. Με τον ίδιο τρόπο αναπτύσσεται και η κριτική τους σκέψη καθώς εκτίθενται σε διάφορες απόψεις και καλούνται να αναλύσουν την εκάστοτε άποψη χρησιμοποιώντας επιχειρήματα.




Ανάπτυξη της συνεργασίας
Οι ιστορίες των παιδικών βιβλίων συχνά αποτελούνται από χαρακτήρες που πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν κοινούς στόχους. Αυτό ενισχύει την ικανότητα των παιδιών να συνεργάζονται, να λύνουν προβλήματα και να ανταποκρίνονται θετικά στην ιδέα της ομάδας.


Κοινωνική ευαισθητοποίηση
Στα βιβλία συχνά προβάλλονται θέματα ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, διαβάζοντας, ενισχύεται η κοινωνική ευαισθητοποίηση και τα παιδιά είναι πλέον ενήμερα για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος άλλος καθώς και για το πώς μπορεί να νιώθει. 


Ανάπτυξη της αυτογνωσίας
Οι ήρωες στα παιδικά βιβλία αντιμετωπίζουν προκλήσεις και ανακαλύπτουν τις δυνατότητές τους. Έτσι, τα παιδιά εμπνέονται να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις δικές τους δυνατότητες, δεξιότητες και ιδιαιτερότητες, θέλοντας να μοιάσουν στους αγαπημένους τους ήρωες.


Αγάπη προς το διάβασμα και τη γνώση
Το διάβασμα από πολύ μικρή ηλικία τρέφει την αγάπη του παιδιού προς τη μελέτη και τη γνώση. Με αυτό τον τρόπο στο μέλλον τείνουν να γίνονται ενημερωμένοι, προσαρμοστικοί και επιτυχημένοι μαθητές.




Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν γλυκιά μου μανούλα, το διάβασμα δεν είναι απλώς μία δραστηριότητα αλλά ένα εφόδιο που θα κουβαλάνε τα παιδιά μας σε όλη τους τη ζωή. Το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αγαπούν το διάβασμα από πολύ μικρή ηλικία είναι επένδυση στην εκπαίδευση και στη ζωή τους. Με κάθε σελίδα που γυρνάνε, ανοίγουν το δρόμο για νέες ιδέες, φαντασία και ανακαλύψεις. Ας βοηθήσουμε λοιπόν την επόμενη γενιά να αγαπήσει το διάβασμα και να διαμορφώσει μία ζωή πλούσια σε γνώση, επικοινωνία και δημιουργικότητα.





Μπορείς επίσης να διαβάσεις το άρθρο μου "Ιδέες για να φτιάξεις μία γωνιά διαβάσματος για το παιδί σου" για να πάρεις κάποιες ιδέες και να διαμορφώσετε μαζί έναν χώρο ο οποίος θα είναι αποκλειστικά για διάβασμα. Έναν χώρο στον οποίο θα περνάτε ευχάριστο, δημιουργικό, ποιοτικό χρόνο.


Αλήθεια, εσείς έχετε μία ρουτίνα διαβάσματος στην οικογένειά σας; Περιμένω τα σχόλιά σου και, γιατί όχι, φωτογραφίες από το δικό σας χώρο διαβάσματος και από τα αγαπημένα σας βιβλία!


Μπορείς να μου στέλνεις κι εσύ τις ιδέες σου, τη γνώμη σου και πράγματα που σε απασχολούν ή που θέλεις να ακουστούν, στο email μου manoula1@yahoo.com. Επίσης μην ξεχάσεις να με ακολουθήσεις στις σελίδες μου στο Facebook και στο Instagram και να γραφτείς στο newsletter μου. 


Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για μένα, πάτησε εδώ.


Μέχρι την επόμενη φορά, σε φιλώ γλυκιά μανούλα!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις